Miten ihmisen papilloomavirus tarttuu ja kuinka suojautua siltä?

tyttö, jolla on ihmisen papilloomavirus

Valitettavasti nykyihminen odottaa jatkuvasti valtavaa määrää erilaisia sairauksia - sekä vaarallisia että ei kovin. Ja yksi näistä sairauksista on papillooma, jonka kehittyminen provosoi HPV: tä, ihmisen papilloomavirusta. Muuten, tämä virus on hyvin laajalle levinnyt, joten melkein kuka tahansa voi saada tartunnan. Lisäksi hyvin usein tartunnan saanut henkilö erittäin pitkään ei edes epäile olevansa ihmisen papilloomaviruksen kantaja.

Ensinnäkin selvitetään, mikä papillooma on. Ehkä se, että tämä tauti kuuluu sukupuolitautien ryhmään, ei yllätä ketään. Mutta tietävätkö kaikki kuinka tunnistaa tämä sekä ihoa että limakalvoja koskettava sairaus? Tietenkin oireettoman kurssin vaiheessa sairauksia on vaikea tunnistaa - ainoa tapa voi olla laboratorioverikoe.

Taudin oireet

Ennemmin tai myöhemmin kehoon päässyt virus tuntee itsensä. Itämisaika on myös erilainen - useista päivistä useisiin kuukausiin ja joskus jopa vuosia kontaktin jälkeen tartunnan saaneen kumppanin kanssa. Kaikki riippuu yksinomaan tartunnan saaneen henkilön immuniteetin tilasta. Yleensä iholle ja limakalvoille ilmestyy yksittäisiä tai ryhmäkasvaimia. Ne voivat olla joko litteitä, kuten puolikas hernettä, tai kuperia, kuten riisinjyvä. Koot voivat myös vaihdella suuresti pienistä melko suuriin. Erityisen vaikeissa tapauksissa syylät ovat kuin kukkakaali.

Useimmiten syylät sijaitsevat peräaukon, vulvan ympärillä, emättimen sisällä ja ulkopuolella, kivespussissa, peniksessä ja joskus sisäreidessä. On lähes mahdotonta ennustaa, kuinka kasvaimet käyttäytyvät - ne voivat pysyä muuttumattomina, pienentyä ilman ulkopuolista väliintuloa tai alkaa nopeasti kasvaa. On laajalle levinnyt teoria, jonka mukaan kondylooma ennemmin tai myöhemmin rappeutuu pahanlaatuiseksi muodostelmaksi. Tämä ei kuitenkaan ole muuta kuin pelkkä "kauhutarina". Lääkärit sanovat, että muutosta ei tapahdu.

seksuaalinen kontakti papilloomavirustartuntatapana

Viruksen leviämismenetelmät

Joten mikä on ihmisen papilloomavirus, enemmän tai vähemmän selvää. Nyt sinun on selvitettävä, kuinka voit saada tartunnan tähän virukseen:

sukupuolinen tartuntatie

Yleisin tapa saada ihmisen papilloomavirustartunta on tietysti seksuaalinen kontakti. Jos toinen kumppaneista on saanut tartunnan, niin seksuaalisen kontaktin aikana - ja sillä ei ole väliä, emättimen, suun tai peräaukon kautta - virus tunkeutuu toisen kumppanin limakalvolle. Tämä tarkoittaa, että mikrohalkeama tai muu, pieninkin limakalvovaurio riittää, jotta virus pääsee kehoon ja asettuu sinne.

Ja yllättävää kyllä, lääkärit panevat merkille tosiasian, että useimmiten virus tarttuu miehestä naiselle. Vaikka tietysti naiset tartuttavat myös miehiä hyvin usein. Tietenkin ihmiset, joiden seksisuhteet ovat siveetöntä, ovat vaarassa. Lisäksi on todistettu, että tupakointi ja alkoholin juominen lisäävät merkittävästi myös infektioriskiä, sillä limakalvot tulevat huomattavasti haavoittuvammiksi etanolin ja nikotiinin vaikutuksesta.

Pystysuuntainen infektiotapa

Pystysuuntainen tartuntatapa on tapaus, jossa virus tarttuu synnytyksen aikana raskaana olevasta naisesta vauvaan. Tämä tapahtuu vauvan synnytyskanavan kulun aikana. Missä ihmisen papilloomavirus itse asiassa sijaitsee. Siksi, jos sairaus on edennyt erittäin pitkälle, lääkärit voivat päättää keisarinleikkauksen tarpeesta papilloomaviruksen leviämisen poissulkemiseksi. Vaikka oikeudenmukaisuuden vuoksi on huomattava, että tämä on äärimmäisin toimenpide.

Kotitalouden tapa saada infektio

Hyvin harvoin, mutta silti joskus lääkärit kirjaavat tapauksia kotimaisista ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamista infektioista. mikä ei kuitenkaan ole yllättävää - loppujen lopuksi, jos virus tarttuu tavallisella suudelmalla, niin miksi se ei saisi levitä astioiden, pyyhkeiden, pesulappujen ja muiden taloustavaroiden kautta? Vaikka tämän taudin itämisaika on hyvin, hyvin pitkä, on lähes mahdotonta määrittää tarkasti, kuinka infektio tapahtui. Siksi on niin tärkeää olla unohtamatta henkilökohtaisen hygienian perussääntöjä, erityisesti julkisilla paikoilla - kylvyissä, saunoissa, suihkuissa, pukuhuoneissa.

ihmisen papilloomavirusrokote

Viruksen hoito

Jos havaitset kasvaimia, mene välittömästi lääkäriin. Huolimatta siitä, että taudin merkit ovat erittäin spesifisiä ja niitä on lähes mahdotonta sekoittaa mihinkään, kannattaa silti kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri ei ainoastaan vahvista diagnoosia, vaan myös määrää optimaalisen hoidon ottaen huomioon yleisen terveydentilasi.

Huomaa - jos tartunta tapahtui seksuaalisesti ja tiedät miltä kumppanilta sait tämän "palkinnon", kerro hänelle. Koska hoitoa tarvitaan molemmille - sekä naisille että miehille. Muuten, muista erittäin tärkeä kohta! Älä kiirehdi eroamaan sielunkumppanistasi, jos sinulla on diagnosoitu ihmisen papilloomavirus. Kuten edellä on toistuvasti mainittu, itämisaika voi joskus olla hyvin pitkä. Joten on täysin mahdollista, ettei uskottomuutta ollut. Ja tauti on vain kaiku myrskyisestä nuoruudesta. Ole siis varovainen, laita sivuun paistinpannu, kaulin ja muut raskaat ja lävistävät esineet, yritä rauhoittua ja mene yhdessä lääkäriin.

Muista myös, että joskus edes täysi hoitojakso ei auta täysin pääsemään eroon ihmisen papilloomaviruksesta. Sairauden ulkoiset merkit katoavat kokonaan, mutta virus on lepotilassa kehossa - ja milloin tahansa se ei voi vain tarttua toiselle henkilölle, vaan myös ilmoittaa itsestään uudelleen erityisillä ihottumilla. Tai ehkä koko elämäsi voit hiljaa "torkkua", ilmaantumatta millään tavalla. Tässä tapauksessa henkilö on viruksen kantaja.