Papilloomit iholla: tyypit, mahdolliset komplikaatiot ja hoitomenetelmät

Papillooma iholla

Iholla olevat papilloomit näyttävät pieniltä papilleilta, jotka sijaitsevat yksittäin tai rajoitetuissa ryhmissä. Ja vain perineumin ja peräaukon alueella, sukupuolielimissä, ne voivat näyttää massiivilta, kuten valtavia sienen muotoisia muodostelmia. Sukuelinten papilloomeja kutsutaan kondyloomiksi tai sukupuolielinten syyliiksi. Ne ovat seurausta ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamasta infektiosta lähikontaktin kautta.

Voit nähdä, kuinka valokuvat tavallisista papilloomeista iholla näyttävät verkossa. Mutta kasvaimen ulkonäkö riippuu suurelta osin HPV: n sijainnista ja tyypistä.

Papilloomaviruksen kasvut eroavat luomista vaaleamman sävyn ja pitkänomaisen muodon suhteen. On erittäin tärkeää tehdä tarkka diagnoosi ja määrittää kasvaimen onkogeenisyyden aste. Ja vain lääkäri voi tehdä tämän suorittamalla kattavan tutkimuksen ja vastaanottamalla PCR-kirjoituksen tulokset.

Miksi papilloomit ilmestyvät iholle

Ihon papilloomit ovat seurausta ihmisen papilloomavirusinfektion kulusta. Kun HPV on joutunut ihmiskehoon, se vaikuttaa ensisijaisesti epiteelin tyvisoluihin. Pienet vammat edistävät viruksen nopeaa tunkeutumista kehoon. Papilloomavirus aktivoituu usein huolimattoman parranajon aikana, kun ihon ylemmissä kerroksissa tapahtuu lieviä vaurioita, mikä saa aikaan HPV: n siirtymisen solun ytimeen ja kasvainten aktiivisen kasvun.

Seuraavat haitalliset tekijät voivat aiheuttaa papilloomien esiintymisen iholla:

 • kehon uupumus, vakava fyysinen heikkous;
 • beriberi;
 • heikentynyt immuniteetti;
 • hormonaaliset häiriöt kehossa;
 • kudosvauriot jokapäiväisessä elämässä tai ammatillisen toiminnan aikana;
 • HIV-infektio, muut immuunipuutostilat.
Papilloomit eroavat myymistä vaaleassa sävyssä

Papilloomeja esiintyy usein vaatteiden kitkapaikoissa, iholla, jossa on korkea hikirauhasten aktiivisuus. Hormonaaliset häiriöt altistavat papilloomaattisten kasvainten muodostumiselle. Jos HPV on inaktiivisessa muodossa naisen kehossa, syyliä ja papilloomeja voi esiintyä raskauden aikana. Ne poistetaan useimmiten synnytyksen jälkeen, mutta kasvaimet häviävät usein itsestään sukupuolihormonien tason normalisoitumisen jälkeen.

Papilloomien tyypit iholla

Papillooma on ihon kasvu, joka koostuu sidekudoksesta ja sisältää verisuonia, jotka voivat vaurioitua ja vuotaa verta. Neoplasma kasvaa ulospäin ja muodostaa papilleja eri suuntiin. Useimmiten ihon papilloomeilla on liha tai hieman kellertävä sävy. Yleisiä lokalisointikohteita ovat raajat ja vartalo. Mitä matalampi immuniteetti, sitä aktiivisemmin papilloomaattiset kasvut kasvavat. Viruksen maksimipitoisuus kasvaimen sisällä näkyy vasta 4-6 kuukauden kuluttua tartunnasta.

Tärkeimmät papilloomien tyypit iholla:

 • yksinkertainen (mautonta);
 • plantaari;
 • tasainen;
 • lankamainen;
 • sukupuolielinten syylät;
 • nuorten.

Vulgaariset papilloomit sijaitsevat pienissä ryhmissä, pääasiassa lapsuudessa. Toistuva ihovaurio provosoi kasvainten kasvua. Vulgaariset papilloomit ovat paikallisia sormien ja kämmenten iholla. Juuri nämä paikat vaurioituvat lapsessa pelien aikana. Ehkä kasvainten sijainti kaatuneiden polvien alueella.

Plantaariset papilloomit voivat olla suuria. Ensinnäkin jalan iholle ilmestyy pieni kuhmu tai sinetti. Neoplasmaa ympäröi yleensä melko korkea reuna. Kosketettaessa jalkapohjasyyli on tiheä. Se voidaan sekoittaa maissiin. Mutta papilloomalla ei ole niin sileää pintaa. Kävellessä on epämiellyttäviä tuntemuksia. Ei ole suositeltavaa yrittää poistaa tai leikata jalkapohjaista papilloomaa, koska tämä voi johtaa HPV: n aktiiviseen leviämiseen ja sekundaarisen infektion lisääntymiseen.

Papillomatous outgrowth - ilmentymä HPV

Litteät papilloomit näyttävät pehmeiltä pieniltä keltaisen tai vaaleanpunaisen värin kasvaimista. Kasvaimien muoto on pääosin pyöreä. Litteät papilloomit voivat aiheuttaa kutinaa ja paikallista kipua, tulehduksella ne aiheuttavat ympäröivien kudosten punoitusta.

Filiformisia papilloomeja esiintyy usein kaulassa, kasvoissa ja kainaloissa. Ne näyttävät pieniltä pitkänomaisilta papilleilta. Filiformiset papilloomit ilmenevät useimmissa tapauksissa hormonaalisten häiriöiden taustalla ja vanhuuden ikään liittyvien muutosten vaikutuksesta. Kun kasvaimet ovat vaurioituneet, ilmaantuu paikallinen tulehdusreaktio. Asiantuntijat ovat havainneet, että filiformiset papilloomit yhdistetään usein peräsuolen polyypeihin, jotka ovat usein pahanlaatuisia. Siksi, kun iholla havaitaan suuri määrä filiformisia papilloomeja, on suositeltavaa suorittaa kattava diagnoosi, jotta voidaan sulkea pois pahanlaatuisten polyyppien ja mahdollisesti vaarallisten sairauksien esiintyminen.

Sukupuolielinten syylät ovat erityisen huolestuttavia asiantuntijoille. Tällaiset kasvaimet vaativat HPV-tyypityksen. Lääkärin on ehdottomasti määritettävä papilloomaviruksen kanta, jotta pahanlaatuisen kasvaimen kehittyminen voidaan sulkea pois. Sukuelinten syyliä ilmaantuu muutaman viikon tai kuukauden kuluttua kosketuksesta viruksen kantajaan. Pääasiallinen tapa saada sukupuolielinten syyliä on seksuaalinen.

Kondylooma esiintyy perineumin ihossa, naisten ja miesten sukuelimissä, ja niitä voi muodostua suun limakalvoille. Kasvaimet loukkaantuvat, niihin liittyy kutinaa ja ne voivat vuotaa verta. Naisilla kohdunkaulassa esiintyy sukupuolielinten syyliä ja ne aiheuttavat usein syövän liikakasvun riskin.

Papilloomien hoitomenetelmät iholla

Asiantuntijat harjoittavat integroitua lähestymistapaa papilloomien hoitoon. Viruslääkehoito on tarpeen useiden kasvaimien, ihmisen papilloomavirusinfektion toistuvien uusiutumisen yhteydessä. Lääkkeiden avulla voit estää HPV: n kasvun ja estää komplikaatioita. Virusvastaisen hoidon kurssi mahdollistaa taudin siirtämisen aktiiviseen vaiheeseen useiden vuosien ajan, mutta heikentyneellä immuniteetilla uusiutumisen riski kasvaa dramaattisesti.

Papillooman laserpoistotoimenpiteet selässä

Jos sukupuolielinten syyliä löydetään, hoito suoritetaan kaikille sairaan henkilön seksikumppaneille. Taudin aktiivisten ilmenemismuotojen aikana on tarpeen käyttää esteehkäisyä. Nykyaikaiset lääkkeet, joilla on antiviraalinen vaikutus, on inosiini-adedobeeni dimepranoli. Sillä on immunomoduloivia ominaisuuksia ja sen avulla voit ratkaista ihmisen papilloomavirusinfektion säännöllisten pahenemisvaiheiden ongelman.

Konservatiivinen hoito on suositeltavaa yhdistää minimaalisesti invasiivisiin menetelmiin papilloomien poistamiseksi iholta:

 • laser koagulointi;
 • kryodestruction;
 • sähkökoagulaatio;
 • radioaaltomenetelmä.

Suurilla papilloomaattisilla kasvaimilla ja kudosten pahanlaatuisen rappeutumisen riskillä käytetään pääasiassa kirurgista menetelmää kasvainten leikkaamiseen skalpellilla. Muissa tapauksissa asiantuntijat yrittävät suorittaa minimaalisesti invasiivisia leikkauksia. Hoitomenetelmän valinta riippuu ensisijaisesti papillooman koosta, sen sijainnista ja tutkimuksen tuloksista.

Laserkoagulaatio

Lasermenetelmä on edullisin papilloomien poistamiseen iholta, mukaan lukien herkät alueet - kasvoilta, sukuelinten alueella, kainaloissa. Tämä hoitomenetelmä on kivuton ja erittäin tehokas. Laser tarjoaa nopean ja arpettoman kudosten paranemisen.

Kasvojen papilloomien laserkoagulaatio

Toimenpiteen aikana suonet koaguloidaan ja käsitelty pinta desinfioidaan samanaikaisesti. Kun papillooma on poistettu laserilla, on suositeltavaa suorittaa immuunijärjestelmää vahvistava hoito ja viruslääke. Tämä minimoi ihmisen papilloomavirusinfektion komplikaatioiden ja uusiutumisen riskiä tulevaisuudessa.

Kryodestruction

Papilloomien poistaminen iholta nestemäisellä typellä aiheuttaa välittömän kasvaimen jäätymisen ja patologisten kudosten tuhoutumisen ja niiden myöhemmän kuoleman. Kryodestruktioalueen iho muuttuu valkoiseksi, paikallinen turvotus ilmestyy.

Tulevaisuudessa muodostuu rupi, joka peitetään kupilla vesipitoisella nesteellä. Näkyviin tulee rajaviiva, joka erottaa terveet kudokset tuhoutuneista. Rupin alla tapahtuu aktiivinen epiteelin uusiutuminen. Se syrjäyttää nekroottisia alueita. Solujen täydellisen epitelisoitumisen jälkeen iholle ei jää jälkiä.

Sähkökoagulaatio

Elektrokoagulaation perustana on papilloomien poistaminen vakio- tai muuttuvataajuisella sähkövirralla. Elektrokoagulaattorisilmukan avulla lääkäri katkaisee kasvaimen varren ja polttaa sen pohjan kokonaan. Tässä tapauksessa tapahtuu pienten alusten hyytymistä, mikä estää verenvuodon.

Papillooman sähkökoagulaatio

Elektrokoagulaattorin työsilmukalla on pieni koko, jonka avulla voit poistaa vain pieniä kasvaimia. Lisäksi määrätään immunostimuloivaa hoitoa, joka vähentää papilloomavirusinfektion uusiutumisen riskiä.

Radioaaltomenetelmä

Radioaaltohoitomenetelmää käytetään hyvänlaatuisten papilloomien poistamiseen. Toimenpiteen aikana tapahtuu atraumaattinen kudosviilto ja samanaikaisesti verisuonet koaguloituvat. Radioaalto tarjoaa erittäin tarkan kohdistuksen, estää papilloomaviruksen leviämisen terveisiin kudoksiin ja verenkierron sisäelimiin. Jos kasvaimia on suuri määrä, monimutkainen antiviraalinen hoito on pakollista.

Radioaallot lisäävät solunsisäistä energiaa, mikä poistaa papilloomat ja estää HPV: tä tartuttamasta läheisiä kudoksia. Menetelmällä ei ole stimuloivaa vaikutusta hermopäätteisiin, eikä siihen liity voimakasta kipua.

Kansalliset menetelmät papilloomien poistamiseksi iholta

Jos papillooma on yksittäinen, ei sijaitse herkillä ihoalueilla, on mahdollista käyttää vaihtoehtoisia menetelmiä. Useimmiten selandiinimehua käytetään pienentämään yksittäisiä pienikokoisia kasvaimia. Ne voitelevat syyliä ja papilloomeja käsissä ja jaloissa. Älä käytä selandiinia papilloomien poistamiseen kasvoilta ja sukupuolielimiltä, koska tämä johtaa kemialliseen palovammaan ja karkean arpikudoksen muodostumiseen.

Toinen yleinen tapa käsitellä papilloomaattisia kasvaimia on valkosipuli. Se on raastettava, ja syntynyt liete levitetään kasvaimen koko pinnalle ja jätetään 10-20 minuutiksi. Sitten valkosipuli on poistettava ja iho pestävä juoksevan veden alla. Menetelmää käytetään useita viikkoja. Voit myös hieroa papilloomeja ohuilla valkosipulilevyillä useita kertoja päivässä.

Raakaperunapakkauksia käytetään papilloomien poistamiseen iholta. Mukulat hierotaan raastimella ja levitetään kasvaimiin siteen alle. Jätä kompressit yön yli, ja aamulla ne puhdistetaan ja pestään pois juoksevalla vedellä.

Papilloomien esiintymisen estäminen

Papilloomien esiintymisen ehkäisy iholla sisältää:

 • immuniteetin vahvistaminen, kehon luonnollisen suojan ja vastustuskyvyn lisääminen tarttuvia taudinaiheuttajia ja viruksia vastaan;
 • HPV-infektion ehkäisy jokapäiväisessä elämässä pienten iho- ja limakalvovaurioiden, suojaamattomien intiimien kontaktien kautta;
 • sukupuolitautien oikea-aikainen hoito, joka heikentää merkittävästi immuunijärjestelmää ja häiritsee paikallista mikroflooraa;
 • tapaturmien ja vaurioiden ehkäisy parranajon ja kotitöiden aikana.

Ihon papillooman ilmaantuminen on osoitus ihotautilääkäriin ottamisesta. Vaikka kasvain on pieni, on suositeltavaa poistaa kasvain ennen kuin se alkaa kasvaa ja muuttaa väriä ultraviolettisäteilyn ja muiden haitallisten ympäristötekijöiden vaikutuksesta.